Fleksaaminen – lupa nauttia

06.11.2018
Ruoka & tuotteet Ravitsemus

Fleksaaminen ei ole lihaa vastaan, vaan joustavan ruokavalion puolesta. Fleksaamisen tavoitteena on terveellinen, taloudellinen ja vastuullinen syöminen. Ruokasuuntauksena fleksaaminen on toteuttamiskelpoisempi kuin vallalla olevat, ruokavalintoja rajustikin rajoittavat tai määrittelevät trendit.

Pohjoismaiset ravitsemussuositukset julkaistiin vuonna 2013 ja punainen liha eli sian-, naudan- ja lampaanliha sekä lihavalmisteet päätyivät median hampaisiin raflaavin otsikoin ”punaisen lihan syönti kielletään”.

Onneksi asia ei ihan näin musta ole. Suosituksessa kehotetaan vähentämään punaisen lihan syöntiä, ei lopettamaan sitä. Siipikarjanlihan käyttö onkin noussut. Pitää kuitenkin muistaa, että punainen liha on yksi tärkeimmistä raudan lähteistä.

Fleksaamisessa lihan käyttömäärää ei ole säädetty, vaan lihaa voi käyttää kerran päivässä, kerran viikossa tai kerran kuukaudessa. Lihan laatua tai tyyppiä ei myöskään ole rajattu. Ydinajatus on joustavuus; kaikkea voi syödä kohtuullisesti. Hyvä, terveyttä edistävä ruokavalio koostuu monipuolisesta valikoimasta erilaisia ruokia ja tähän fleksaaminen pyrkii. Mistään ei tarvitse kieltäytyä ja nauttiakin saa.

Esimerkiksi painonpudotuksessa on usein kyse elämäntapamuutoksesta. Totaalikieltäytyminen on usein pahitteeksi painonhallinnassa. Fleksaaminen on hyvä vaihtoehto, jos haluaa ruokailla terveellisesti ja kevyemmin, mutta haluaa nauttia lihasta – ja tämä on helppo toteuttaa. Painonhallinnan lisäksi fleksaaminen auttaa pienentämään sydän- ja verisuonitautien, diabeteksen ja paksunsuolen syövän riskiä sekä vahvistaa immuunipuolustusta.

Fleksaaminen on hyvä vaihtoehto, jos haluaa ruokailla terveellisesti ja kevyemmin, mutta haluaa nauttia lihasta – ja tämä on helppo toteuttaa.

Koska tässä ruokavaliossa syödään lihaa, eivät vegaanit voi sitä noudattaa. Uusi Atrian tuotesarja Vegyu on aiheuttanut joillekin vegaaneille yllätyksen, koska he ovat nimen perusteella luulleet koko tuotesarjan olleen vegaaneille suunnattu. Tuotteet ovat kuitenkin saaneet paljon kiitosta makunsa ja helppoutensa ansiosta. Uskon, että tämä tuotesarja auttaa kuluttajia noudattamaan fleksaamista ruokavaliossaan, joka tukee terveyttä, painonhallintaa ja mielialaa.

Jaa