Alkuvuoden suuri ruokajuhla

29.3.2018
Liha Ruoka & tuotteet

Pääsiäinen on juhla täynnä merkityksiä ja vertauskuvia. Monet näistä liittyvät keväisen luonnon heräämiseen: narsissit, pääsiäistiput, pajunkissat ja rairuoho ovat itsestään selviä pääsiäisen ja kevään merkkejä siinä missä höyhenvitsoineen kiertävät trullit ja rullit. Samaan aikaan kevätpäiväntasaus ottaa talven pimeydestä aurinkoisen niskalenkin ja päivä pitenee. Voisi jopa sanoa, että myös tuppisuisella suomalaisella alkavat poskipäät nykiä orastavasta hymystä auringonvalon lisääntyessä.

Voisi jopa sanoa, että myös tuppisuisella suomalaisella alkavat poskipäät nykiä orastavasta hymystä auringonvalon lisääntyessä.

Ennen kaikkea pääsiäinen on alkuvuoden suuri ruokajuhla. Joulusta on hetki ehditty hengähtää ja tammikuun kilonkaristamislupaukset laitettu täytäntöön, niin jo on aika kattaa pöytä pitkäksi pyhäksi. Mämmiä saa kaupoista nykyään ympäri vuoden, mutta selvä kulutuspiikki asettuu luonnollisesti pääsiäiseen, ja mikäs siinä. Mämmillä kelpaakin viimeistään huuhdella joululaatikoiden maun pois ikenistä.

Talonpoikaisyhteiskunnan perinteisiin pääsiäiseväisiin kuuluivat kiinteästi munamaito, verimakkara, tuore leipä sekä uunijuusto. Ortodoksillinen pasha edustaa juhlan ruokaperimän tuoreempaa tulokaskaartia. Nykyajan media ja edulliset äkkilähdöt kuitenkin pienentävät maailmaa entisestään, minkä johdosta tämäkin kivijalkaruokajuhla on pirstaloitumaan päin.

Tämäkin kivijalkaruokajuhla on pirstaloitumaan päin.

Lammas ja karitsa ovat pääsiäispöydässä tunnetusti yhtä tärkeitä kuin kinkku on joulupöydässä. Toisaalta, jos kinkku vielä pakkasesta löytyy, on se mitä mainioin jehu pääsiäispöydässäkin. Kasvisruoka- ja kevennysbuumin kasvaessa voidaan pitoruokiin uittaa vaikka korianterilla kuorrutettua lohta tai kookoskakkua mausta ja nautinnosta tinkimättä.

Live life to the fullest -tyyppiä edustavien läheisten voi kuulla jopa rasauttavan suussaan sirkkasuklaata tai -näkkäriä. O tempora, o mores, tai näin ugrilaisittain ”Oi aikoja, oi tapoja”. Monen makuun pääsiäinen on joka tapauksessa edelleen lihajuhla. Mikään valtakunnantason rikos tai petos ei kuitenkaan ole naittaa esimerkiksi lihaa ja falafelia samalle lautaselle, tai sovittaa sushia alkupalapöytään.

Monen makuun pääsiäinen on edelleen lihajuhla. Mikään valtakunnantason rikos ei kuitenkaan ole naittaa lihaa ja falafelia samalle lautaselle, tai sovittaa sushia alkupalapöytään.

Kevään tulosta kielii myös se, että jos vappu on monille viimeinen hetki aloittaa grillikausi, toisille pääsiäinen on täsmäisku sen korkkaamiseen. Laadukkaan makkaran tai kanan grillissä tiristessä kilpaa linnunlaulun kanssa mieli lepää.

Täten päätän pääsiäisjulistukseni ja toivotan kaikille oikein mahtavaa ruokavuoden aloitusta. Tyhjän lautasen vitsauksen yllättäessä Atrian nettisivuilta löytyy erinomaisia apuja ruokapuolen taklaamiseen. Esimerkiksi Kokkaamosta löytyvä Spatchcock -pääsiäiskana tai Atria ammattilaiset-sivuston häränfileepastrami ja paprika-chilihilloke laittavat mukavasti syljen liikkeelle.

Jaa

Kirjoittajan kuva
Kirjoittanut

Tomi Nevala

Tomi Nevala on Atria Suomen Foodservice -organisaation kehityspäällikkö. Hänestä on hienoa olla mukana Suomen johtavan ruokatalon kehityksessä ja eteenpäin viemisessä. Monipuolinen työnkuva niin asiakkuuksissa, teollisuudessa kuin keittiössä pitää mielenkiinnon virkeänä ja uuden oppiminen viehättää aina. Tomi nauttii monipuolisesta lukemista, etenkin Don Rosan Aku Ankka -tarinat ovat tehneet häneen lähtemättömän vaikutuksen niin kieleltään kuin visuaalisuudeltaan. Ruoka-ala on avoin hiekkalaatikko, jonka joka kulmasta löytyy kaiken aikaa uutta opittavaa ja mielenkiintoisia haasteita. Tomi pyrkii hyödyntämään työssään ajattelua boksin ulkopuolelta, toki järjen rajoissa.

Lue kirjoittajan muita blogeja