Somessa Pinnalla: hyönteisruoka, kouluruoka ja kututalkoot

07.12.2017
Ruoan näköalat

Syksyn ja talven aikana on nähty paljon ruoka-aiheita, jotka ovat nousseet somessa pinnalle. Muutama näistä on herättänyt huomiota aina maailmalla asti, kuten hyönteisruoka. Osa aiheista taas vastaa kuluttajien peräänkuuluttamaan vastuullisuuden vaatimukseen. Mutta oletko jo kuullut kututalkoista?

#haluunton

”Tarvitaan ”haluun ton” -ilmiö!”, julisti S-Ryhmä marraskuun lopussa ja sai heti innokkaan osallistujajoukon ajatuksensa taakse somessa. #haluunton on tunnus sarjalle aloitteita, joiden tarkoituksena on ”auttaa lapsiperheitä tekemään terveellisiä valintoja ja vauhdittaa uudenlaisia tuote- ja viestintäinnovaatioita koko ruokaketjussa.”


#hyönteisruoka

Hyönteisten hyödyntämistä ruokana on suunniteltu jo pitkään, mutta tänä vuonna siitä tuli Suomessa totta. Hyönteisten käyttö elintarvikkeena sallittiin Suomessa marraskuun alussa, asiasta tiedotti maa- ja metsätalousministeriö. Hyönteisruokamarkkinat avautuivat, ja Fazer ehti ensin. Sopivasti joulumarkkinoille valmistuneet sirkkaleipä-tuotteet keräsivät huomiota aina maailmalla asti.


#slush17

#slush17 on ollut talven yksi kuumimmista hashtageista. Ruoka-aiheet näyttelivät jälleen isoa osaa Euroopan suurimpiin kuuluvassa start up-tapahtumassa, joka järjestettiin tänä vuonna marras- ja joulukuun taitteessa. Megatrendien mukaisesti Sitran Slush-aihelistalla komeili ruoka, ja nimenomaan ruoan tulevaisuus kiertotaloudessa. Asiaa pohdittiin muun muassa niin, että vaikka syömistä voidaan pitää henkilökohtaisena teemana, sillä on kauaskantoisia vaikutuksia yhteiskunnassa.


#kouluruoka

Ensi vuonna tulee kuluneeksi tasan 70 vuotta maksuttoman kouluruokailun alkamisesta. Siis 70 vuotta ilmaista ruokaa koululaisille! Tämän kunniaksi on pyöräytetty käyntiin ammattilaisille suunnattu Kouluruokakilpailu 2018, jonka avulla on tarkoitus tuottaa uusia suosikkireseptejä jokaiseen kouluun. Atria on mukana kilpailun tukijana ja lanseerannut myös oman #kouluruoka70 -tunnuksensa.


#kututalkoot

Kyseessä ei suinkaan ole vastaisku eduskunnassa syksyllä esiin nousseelle  #synnytystalkoot -aiheelle. Kututalkoot on K-Ryhmän ja WWF:n monivuotinen yhteishanke, jonka perusviesti kuuluu näin: kuteminen kuuluu kaikille. Tällä viitataan tietenkin Suomen uhanalaisten vaelluskalakantojen pelastamiseen. Alkuvaiheessa kartoitetaan vaelluskalojen kulkua rajoittavia kutuesteitä. Paikallisissa kututalkoissa purojen ja jokien esteitä puretaan, jotta kalat pääsevät nousemaan lisääntymisalueilleen. Monissa paikoissa rakennelmat, kuten padot ovat estäneet kalojen kututouhut. Kalakantojen elvyttäminen vaikuttaa myös kalastuskulttuurin ylläpitämiseen. Joillakin paikkakunnilla innokkaille talkoolaisille tarjoiltiin luonnollisesti lohisoppaa.

 

Lue myös:

Somessa pinnalla: satokausi, fiksut ruokaratkaisut ja kaiketon

Jaa