Kiinalaisten makujen neljä ilmansuuntaa: Yue-keittiö

29.9.2017
Ruoan näköalat

Vuosisatojen saatossa kehittyneet kiinalaisen ruokakulttuurin perinteet tarjoavat yhden maailman rikkaimmista ja monipuolisimmista makumatkoista. Kiinalainen keittiö tarjoaa upean yhdistelmän luonnon antimia ja perinteisiä makuja, jotka saavat eri alueiden keittiöissä kullekin seudulle tyypilliset vivahteet.

Kiinalainen ruokakulttuuri voidaan jakaa “kahdeksaan kulinaristiseen traditioon” tai “kahteentoista keittiöön”. Nämä tyylit eroavat toisistaan maantieteen, historian ja kulttuurin vaikutuksesta. Myös elämäntavat ovat jättäneet jälkensä keittiöiden makuihin. Kaikki nämä suuntaukset perustuvat Kiinan neljään pääkeittiöön, jotka ovat Shandongin keittiö eli Lu, Sichuanin keittiö eli Chuan, Kantonin keittiö eli Yue ja Jiangsun keittiö eli Su.

Yue-keittiö

Yue on kiinalaisten käyttämä lyhennelmä Guandongin provinssista. Tämän vuoksi Yue-keittiö tunnetaankin usein Guandongin nimellä tai varsinkin länsimaisille tuttuna Kantonin-keittiönä. Guandongin provinssi sijaitsee Kaakkois-Kiinassa, Hong Kongin ja Macaun naapurissa, ja on yksi Kiinan vauraimmista, mikä näkyy myös Yue-keittiön antimissa. Keittiö tunnetaankin herkuttelijoiden paratiisina.

Annosten monipuolisuuden lisäksi oman leimansa keittiölle antaa kantonilaisten harras suhtautuminen ruokaan. Alueella arvostetaan rauhallisuutta ja hitautta sekä vaalitaan terveitä elintapoja ja hyvinvointia. Useissa alueen kaupungeissa onkin satoja vuosia toimineita ravintoloita, joiden ruokalista muistuttaa enemmän runoutta kuin kuvauksia annoksista.

Annoksissa perinteet maistuvat sesongin tuotteina. Öljyä ja suolaa käytetään vain vähän. Näin huolehditaan ruoan ravintoarvoista ja hyvästä mausta.

Alueella arvostetaan rauhallisuutta ja hitautta sekä vaalitaan terveitä elintapoja ja hyvinvointia.

Yue-keittiössä ateria alkaa teen nauttimisella ja sitä juodaan myös läpi ruokailun. Tätä tapaa ei näe länsimaiden kiinalaisissa ravintoloissa. Teen lisäksi autenttiseen Yue-keittiön sieluun kuuluvat olennaisesti hitaasti valmistetut keitot, joilla on tuhansia perinteisiä reseptejä.

Tuore kala, merenelävät ja taidokkaat ruoanvalmistustavat tekevät Yue-keittiöstä hieman muita kiinalaisia keittiöitä arvokkaamman, mutta mihin kellonaikaan tahansa sopiva Dim Sum on edullinen ja maukas tapa tutustua Yue-keittiöön. Dim Sumit ovat höyrytettyjä tai paistettuja nyyttejä, jotka täytetään esimerkiksi lihalla, kalalla tai äyriäisillä. Dim Sumit nautitaankin usein teen kanssa suoraan höyryttimestä – samaan tapaan, kuten tapaksia oluen tai viinin kanssa.

Yue-keittiöön kuuluvat olennaisesti kantonilaisten rakastamat aterian tai teen jälkeen tarjottavat makeat. Jälkiruoat ja makeat maut erottavatkin Yue-keittiön muista Kiinan keittiöistä.

Yue-keittiöön kuuluvat olennaisesti kantonilaisten rakastamat aterian tai teen jälkeen tarjottavat makeat.

Resepti

Hapanimelää porsasta ja ananasta

Hapanimelä porsas tai kana ananaksella ovat suomalaisille ehkä tutuimpia kiinalaisia annoksia. Punaisen, vihreän ja keltaisen värit, lihan ja hedelmien yhdistelmä, sekä rapeus ja mehukkuus saavat veden kielelle. Kiinan kielessä käytetäänkin annoksesta ilmaisua ”Gu-Lu”, joka kuvaa sitä ääntä, kun pala hapanimelää porsasta katoaa ruokailijan suuhun ja nielaistaan.

Ainekset

300 g Atrian viljaporsaan fileepihviä leikattuna suupalan kokoisiksi
puolikas vihreä paprika kuutioina
puolikas punainen paprika kuutioina
1 rkl hienonnettua valkosipulia
100 g tuoretta ananasta paloina
1 kananmuna
1 tl suolaa
½ tl riisiviinaa tai vodkaa
perunajauhoja
vettä
4 dl kasviöljyä

Kastike

3 rkl riisiviinaetikkaa
5 rkl sokeria
4 rkl ketsuppia
1 rkl soijaa
1,5 dl vettä

Valmistus

Lihan valmistus

  • Laita porsaankuutiot marinoitumaan suolan ja riisiviinan kanssa noin 15 minuutin ajaksi.
  • Sekoita 1 tl perunajauhoja ja 1 rkl vettä keskenään ja lisää ne, sekä yksi kananmuna marinadiin. Sekoita kunnes marinadi on tasaista.
  • Kuumenna 3 dl kasviöljyä pannussa noin 180 asteiseksi. Pyöritä porsaan palat perunajauhossa ja uppopaista kypsiksi. Siirrä syrjään odottamaan.
  • Kaada öljy kuumuutta kestävään astiaan jäähtymään.

Kastikkeen valmistus

  • Sekoita kastikkeen ainekset keskenään.
  • Kuumenna kasviöljyä pannussa ja paista vihreää sekä punaista paprikaa noin minuutti. Siirrä syrjään odottamaan.
  • Lisää pannulle pieni määrä öljyä ja paista nopeasti valkosipuli, jonka jälkeen lisää kastike. Kun kastike kiehuu lisää perunajauho ja vesi.
  • Lisää porsas, paprika ja ananas pannulle ja sekoita. Tarjoa ruoka riisin kanssa.


Katso myös nämä Kiinan pääkeittiöiden suuntaukset ja reseptit: Chuan-keittiö, Lu-keittiö.

Jaa