Kiinalaisten makujen neljä ilmansuuntaa: Chuan-keittiö

02.8.2017
Ruoan näköalat

Vuosisatojen saatossa kehittyneet kiinalaisen ruokakulttuurin perinteet tarjoavat yhden maailman rikkaimmista ja monipuolisimmista makumatkoista. Kiinalainen keittiö tarjoaa upean yhdistelmän luonnon antimia ja perinteisiä makuja, jotka saavat eri alueiden keittiöissä kullekin seudulle tyypilliset vivahteet.

Kiinalainen ruokakulttuuri voidaan jakaa “kahdeksaan kulinaristiseen traditioon” tai “kahteentoista keittiöön”. Nämä tyylit eroavat toisistaan maantieteen, historian ja kulttuurin vaikutuksesta. Myös elämäntavat ovat jättäneet jälkensä keittiöiden makuihin. Kaikki nämä suuntaukset perustuvat Kiinan neljään pääkeittiöön, jotka ovat Shandongin keittiö eli Lu, Sichuanin keittiö eli Chuan, Kantonin keittiö eli Yue ja Jiangsun keittiö eli Su.

Chuan-keittiö

Chuan-keittiö on yksi suosituimmista Kiinan neljästä pääkeittiöistä. Keittiön miedommat maut ovat saaneet suosiota myös ympäri maailmaa, jossa Chuan-keittiö tunnetaan myös sen kotiprovinssin mukaisesti Sichuan-keittiönä.

Keski-Kiinassa sijaitsevaa Sichuanin provinssia kutsutaan yltäkylläisyyden maaksi sen monipuolisen maaston, hedelmällisen maaperän ja runsaiden satojen vuoksi. Sichuanin pääkaupunki Chengdu tunnetaan Chuan-keittiön kehtona. Kaupungin historia ja ruokakulttuuri ulottuvat ainakin 400-luvulle eaa., ja UNESCO onkin nimennyt Chengdun Gastronomian kaupungiksi.

Chuan-keittiö on monipuolinen yhdistelmä värejä, tuoksuja ja vahvoja jopa kirpeitä makuja. Tärkeimpiä mausteita ovat mustapippuri, härkäpapuchilitahna, inkivääri ja valkosipuli, kaikkein olennaisin on kuitenkin Sichuaninpippurin vahva ja viipyilevä maku. Nämä mausteet antavat keittiölle ominaisen turruttavan tulisen makumaailman, jonka nimi on kiinaksi “Ma La”. Ne jotka eivät ole tulisen ruoan ystäviä, löytävät monipuolisesta Chuan-keittiöstä omaan makuunsa sopivia hapanimeliä, mausteisia tai kirpeitä reseptejä.

Kaikkein olennaisin on Sichuaninpippurin vahva ja viipyilevä maku.

Yleisimpiä valmistustapoja Chuan-keittiössä ovat runsaassa kuumassa öljyssä paistaminen, höyryttäminen ja padassa paistaminen. Klassisia reseptejä ovat keitetty ja wokattu porsas, Sichuanin hotpot ja tulinen uppopaistettu kana. 

Klassisia reseptejä ovat keitetty ja wokattu porsas, Sichuanin hotpot ja tulinen uppopaistettu kana. 

 

Resepti

Mapo Tofu

Mapo-tofu kuuluu Kiinan kymmenen suosituimman annoksen joukkoon. Nimensä annos on saanut sata vuotta sitten Chengdun kaupungissa katukeittiötä pitäneen rokonarpisen vanhan naisen mukaan. “Ma” tarkoittaa rokonarpea ja “Po” vanhaa naista tai mummoa. Ravintolan tofu ja jauheliha-annos nousi kuuluisuuteen kaupungissa ja Mapo-tofusta tuli ravintolan nimikkoannos. 

Ainekset

1 pkt tofua
100 g Atria Nauta-Viljapossu Jauhelihaa
2 dl vettä
1 tl perunajauhoja sekoitettuna 2,5 dl vettä
4 rkl rypsiöljyä
2 tl chilipaputahnaa (esim. korealainen Gochujang)*
2 tl hienonnettua valkosipulia
1 tl hienonnettua inkivääriä
2 rkl soijakastiketta
1 tl suolaa
1 tl jauhettua sichuanpippuria
kourallinen hienonnettua kevätsipulia

*Mikäli käytettävissä ei ole autenttista chilitahnaa, sekoita 1tl soijaa, 1tl sokeria ja 1tl Sambal Oelekia tai muuta aasialaista chilikastiketta.

Valmistus

Sekoita perunajauhot ja vesi keskenään. Leikkaa tofu kuutioiksi. Voit varovasti puristaa ylimääräisen nesteen tofusta, jolloin se imee paremmin kastikkeen makuja.  

Paista jauheliha kypsäksi tilkassa öljyä ja laita jauheliha sivuun odottamaan. Laita pannulle tilkka öljyä ja chilitahna, sekoita ja paista noin minuutin ajan.

Lisää valkosipuli, inkivääri, jauheliha ja soijakastike. Paista noin minuutti ja lisää sen jälkeen 2,5 dl vettä ja suola. Anna kiehua kaksi minuuttia. Lisää tofukuutiot ja sekoita.

Lisää kolmessa erässä vesi johon on sekoitettu perunajauhot. Anna kastikkeen kiehua aina minuutti jokaisen erän jälkeen.

Lisää lopuksi sichuaninpippuri ja kevätsipuli. Ruoka on valmis tarjoiltavaksi esimerkiksi riisin kanssa.

 

Katso myös nämä Kiinan pääkeittiöiden suuntaukset ja reseptit: Yue-keittiö ja Lu-keittiö.

Jaa