Aina eläinten ehdoilla

15.11.2017
Alkutuotanto

Hän on nuori, rohkea ja naudalihantuottaja. Sofie Nylundilla on 360 maitorotusonnin kasvattamo Uudenkaarlepyyn Ytterjeppossa. Atria palkitsi Nylundin tänä vuonna erittäin hyvistä tuotantotuloksista.

26-vuotias Sofie Nylund on pyörittänyt maatalousyritys Draka Gårdia yhdessä vanhempiensa Monican ja Ingvaldin kanssa vuodesta 2012.
– Yläasteen jälkeen opiskelin maatalousyrittäjäksi Lannäslundissa ja suoritin samalla metsätalouden ammattitutkinnon aikuiskoulutuksessa Vaasassa. Sen jälkeen aloitin agrologiopinnot, jotka keskeytin uuden nautakasvattamon valmistuttua.

Nautakasvattamo rakennettiin vuonna 2015 sikalan viereen.
– Uudessa rakennuksessa on rakolattiat ja veräjät, ja vasikkaryhmille on erillinen rakennus, selittää Sofie tavatessamme Ytterjeppossa hänen vanhempiensa talossa, johon hän aikanaan muuttaa.
– Meillä oli ennestään sianlihantuotantoa. Nautaan investoiminen oli suuri satsaus, joka vaati myös uusia varusteita ja työvälineitä.

”Nautaan investoiminen oli suuri satsaus, joka vaati myös uusia varusteita ja työvälineitä.”

Oltava askeleen edellä

Vuoden 2016 tuotantotulokset, hyvä päiväkasvu ja korkeat teuraspainot siivittivät Sofie Nylundin tilan palkittujen tilojen joukkoon.
– Sellainen tunnustus tuntuu tietenkin hyvältä. Olen kiinnostunut eläimistä ja hoidan niitä niin hyvin kuin voin, Nylund sanoo ja viittaa pikkuvasikoihin ja suuriin vasikoihin.
– Pikkuvasikka vaatii paljon aikaa ja niin pitääkin. Katson jokaista vasikkaa silmiin useita kertoja päivässä. Pulloruokin tarvittaessa ja pyrin pitämään ne mahdollisimman terveinä. Jos eläimet voivat hyvin, minä voin hyvin.

”Jos eläimet voivat hyvin, minä voin hyvin.”

Vasikkalassa on neljä osastoa, viisitoista vasikkaa kussakin. Ryhmät viettävät koko kasvuaikansa Draka Gårdissa. Noin kolmen kuukauden ikäisenä vasikka alkaa olla suuri, ennen sitä Nylund hoitaa niitä kuin vauvoja.
– Sairauksien torjunnassa on oltava askeleen edellä. On oltava ajoissa kaiken suhteen. On opittava lukemaan eläimiä ja huolehdittava niiden tarpeista.
– Suuret vasikat vievät vähemmän aikaa, mutta koko ajan on optimoitava maksimaalinen kasvu, Nylund kertoo.

Ruokinta vaatii paljon analysointia, ja aina eläinten tarpeesta lähtien. Nylund pitää peltotöistä ja on tarkka eläinten nurmirehun suhteen. Vain paras on kyllin hyvää.

Vain paras on kyllin hyvää.

Joka kolmas kuukausi tilalle tulee kuusikymmentä uutta, kaksiviikkoista vasikkaa Pohjanmaan Lihan ja Atrian välityksestä. Tilalla ne kasvavat ja voivat hyvin, kunnes ne toimitetaan teuraaksi puolitoistavuotiaina.
– Työ tapahtuu eläinten ehdoilla. Ne tulevat tänne minun toimestani, ja minun vastuullani on hoitaa niitä mahdollisimman hyvin.

– Perheemme keskittyy kehittämiseen. Minulla on suuria unelmia. Tulevaisuus saa näyttää kuinka käy.

Myös äiti-Monica osallistuu päivittäiseen työhön. Hän on Nylundin mukaan paras huolehtimaan byrokratiasta. Nylundin kumppanin Andreas Enqvistin eläinkuljetusyritys myy palvelujaan Osuuskunta Pohjanmaan Lihalle.

Pohjanmaan Liha palvelee hyvin

Nylundin työpäivä alkaa vanhempien kahvipöydästä puoli seitsemän maissa päivän töiden läpikäynnillä. Kahvittelun jälkeen Sofie ja Ingvald ajavat navetalle, ruokkivat eläimet ja katsovat, että kaikki voivat hyvin. Rehua lisätään. Siivotaan, ja tehdään kulloinkin ajankohtaisia askareita.
– Käyn läpi eläimet vähintään kolme kertaa päivässä. Pikkuvasikat ovat tottuneita siihen, että olen karsinoissa, mutta suurten sonnien luona olemme aina kahdestaan varmuuden vuoksi.

Draka Gård on Pohjanmaan Lihan tuottaja.
– Yhteistyö ja palvelut toimivat hyvin. Olen saanut ystävällisen vastaanoton.

Teksti ja kuva: Lisbeth Bäck

Lue myös:

Atria rakentaa antibioottivapaata naudanlihan tuotantoa

Jaa