Uusi tapa ajatella: Maksalaatikko

16.11.2016
Ruoan näköalat

Tässä juttusarjassa keittiömestari Jouni Toivanen valmistaa suomalaisia perinneruokia uudella tavalla ajateltuna.

Jos Kippari-Kalle sai uskomattomat voimansa pinaatista, niin suomalaisen sisun polttoaineena on kautta historian ollut maksa. Vähärasvainen, vitamiinirikas ja rautapitoinen maksa on superruokaa parhaimmillaan.

Kun googlettaa sanan maksalaatikko, saa 126 000 osumaa. Se on huimasti enemmän kuin ”nyhtöpossu”, josta löytyy vaatimattomat 36 300 osumaa. Blogistit vertailevat maksalaatikkoreseptejään ja perinneruuan versioita löytyy maineikkaiden lehtien arkistoiden aarteista, joissa se on saanut useita peukkuja. Maksalaatikko on noussut netissä suosioonsa, koska se on hyvää ja sen syöminen on helppoa kuin heinänteko. Rusinoilla tai ilman.

Maksalaatikko on noussut netissä suosioonsa, koska se on hyvää ja sen syöminen on helppoa kuin heinänteko.

Paistettu maksa on aina kuulunut perinteikkäiden ravintoloiden ruokalistoille ja sitä on tultu syömään suurin odotuksin. Maksalaatikko sen sijaan tuntuu jämähtäneen joulupöytien ja lounasruokaloiden perusappeeksi. Ehkä siihen on syynsäkin. Raakana maksan olemus on tumma ja juhlava. Kypsennettynä se muuttuu harmaaksi kuin loskainen kaupunki joulukuussa.

Jouni Toivanen aateloi maksalaatikkonsa tummalla suklaalla ja stanssaa siitä pyöreitä kiekkoja, jotka paistetaan rapeiksi juuri ennen tarjolle tuomista. Maku syvenee ja rikastuu. Paltturuuan ulkonäkökin muistuttaa lähinnä brownie –leivonnaista, jolloin sen voi kantaa häpeilemättä fiinimmänkin ravintolan pöytiin.

Jouni Toivanen aateloi maksalaatikkonsa tummalla suklaalla ja stanssaa siitä pyöreitä kiekkoja.

Toivasen suklaamaksalaatikon seurana tarjoillaan rusinoita, jotka on naitettu kapristen kanssa aromikkaaksi hilloksi. Vastakohtia annokseen tuo vielä jääkylmä puolukkagranite. Älyttömän hyvää!

Suklaamaksalaatikon valmistaminen onnistuu kotonakin. Yllätä sillä anoppi joulupöydässä tai tarjoile pieniä rapeita kuutioita illanistujaisten noutopöydässä. Sillä suklaalla aateloitu maksalaatikko ansaitsee kunnon puitteet.

 

OHJE

Maksalaatikko

200 ml olutta
50 g punaviinietikka
100 g shalottisipulia
50 g voita
pala inkivääriä
½ pnt tuoretta meiramia
500 g naudanmaksaa
100 kermaa
100 tummaa suklaata vähintään 63%
20 g ruisjauhoa
2 dl ohrajyviä keitettynä
suolaa, mustapippuria
50 g voita paistamiseen

Tee ensin makuliemi. Kuullota sipuli voissa ja lisää etikka. Keitä kasaan. Lisää joukkoon mausteet ja olut. Keitä kunnes jäljellä on 0,5 dl. Siivilöi ja jäähdytä. Sulata suklaa esim. vesihauteessa. Aja maksa hienoksi esim. tehosekoittimessa. Sekoita kulhossa jauhettu maksa, sulatettu suklaa, makuliemi, kerma, ruisjauhot ja ohranjyvät. Mausta suolalla ja pippurilla.

Paista 120-asteisessa uunissa leivinpaperin päällä 30 min. Jäähdytä hyvin. Stanssaa kiekoiksi ja paista voissa pinnat rapeiksi juuri ennen tarjoilua. Pujota tikkuun.

Kapris-rusinahillo

½ dl kapriksia liemineen
½ dl korintteja tai pieniä rusinoita
½ dl hillosokeria

Keitä kaikki aineet hilloksi noin 15 minuutin ajan. Lusikoi ”tikkarin” päälle nokare.

Puolukkagranite

200 g puolukoita
30 g sokeria
1 oksa timjamia

Mehusta puolukoita, sokeria ja timjamia vesihauteessa kelmun alla tunnin ajan. Siivilöi ja pakasta. Raavi tarjolle ”tikkarin” päälle.

VAIHEET

1. Naudanmaksa on tuoreena juhlava näky.

2. Raaka maksa hienonnetaan tehosekoittimessa massaksi.

3. Valitse vahvan makuista suklaata, joka pärjää maksan voimakkaalle ominaismaulle.

4. Stanssaa paistettu massa kiekoiksi. Paista kiekkojen pinnat voissa rapeiksi juuri ennen tarjoilua.

 

 

5. Ihaile ja nauti.

 

Teksti ja kuvat: Sari Tammikari

 

Lue myös:

Kolumni: Herkullisen aterian salaisuus

Miten syntyy olympiatason annos?

 

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Jaa