Tilan nimi jauhelihapaketissa - miten se on mahdollista?

11.3.2016
Alkutuotanto Eläinten hyvinvointi Kotimaisuus & alkuperä Ruoka & tuotteet Vastuullisuus

Atria Perhetilan tuoteperhe laajentui helmikuun alussa, kun Perhetilan jauheliha tuli kauppoihin. Uusi tilalle saakka jäljitettävä tulokas on tervetullut suomalaisten arjen ruokapöytiin. Ennen Perhetilan jauhelihaa kuluttaja löysi kaupasta jäljitettävää naudanlihaa arvo-osina Atria Hienoimmasta Pihvilihasta ja Atria Luomulihasta.

Miten on mahdollista, että jauhelihapaketissa on varmasti paketin päälle nimetyn tilan eläinten lihaa?

Ensinnäkin Atrian sopimustuottajilta on pyydetty markkinointilupaa eli tilan nimen käyttöoikeutta Atria Perhetilan tuotteissa. Kun Atrian sopimustuottajina on kaikkiaan yli 6 000 suomalaista nautatilaa, on lupaurakka mittava. Monenlaisia keskusteluita onkin käyty matkan varrella tuottajien kanssa. Vain harva sopimustuottaja ei lupaa ole antanut. Kieltäytymien syynä on ollut esim. se, että yrittäjä on siirtymässä eläkkeelle ja naudanlihan tuotanto tilalla pian päättymässä. 

Atrialaiset tuottajat seisovat rohkeasti ja reilusti oman työnsä takana.

Suomessa jokainen nauta on yksilöllisesti tunnistettu ja rekisteröity keskitettyyn nautaeläinrekisteriin. Eläimen matka syntymästä teurastamon leikkaamoon saakka pystytään jäljittämään eläinkohtaisesti. Pihvi- ja luomulihan arvo-osat eli fileet ja paistit pakataan ruhokohtaisesti vakuumipakkauksiin, jotka siirretään ensin mureutukseen ja sieltä toimitetaan edelleen kauppoihin.

Jauheliha valmistetaan tuotantoerissä, joihin tarvitaan isompi eläinryhmä kerralla teuraaksi. Sopivan kokoisten eläinryhmien tulo teuraaksi on suunniteltava huolella etukäteen ja toimitusketjun pitää pelata kellontarkasti Perhetilalta teurastamolle ja edelleen jauhelihan valmistukseen ja kaupan toimituksiin.

Perhetilan Jauheliha tulee nautojen kasvatukseen erikoistuneilta lihatiloilta. Tähän ammattilaisten joukkoon kuuluu lähes 400 naudanlihaa tuottavaa Perhetilaa eri puolilla Suomea: Torniosta Loimaalle ja Kiuruvedeltä Jalasjärvelle.

Kun itse ostan Perhetilan Jauhelihaa, tuntuu kuin samalla kävisin tilalla.

Tilalliset ovat omilla nimillään tuotteidensa takana, ja minä voin olla varma lihan alkuperästä ja laadusta.

Jaa

Kirjoittajan kuva
Kirjoittanut

Sinikka Hassinen

Sinikka Hassinen työskentelee Nautasuomi Oy:n johtajana. Hänestä atrialaisuudessa parasta on, että saa tehdä töitä tuottajien omistamassa suomalaisessa, huippuammattilaisten lihaketjussa. Hän nautiskelee nähdessään miten hyvää yhdessä nautittu ruoka tekee ihmisille. Vapaa-ajalla Sinikka rentoutuu kuntoillen tai hyvän kirjan parissa, kesällä hän möyrii maata puutarhassaan. Ruoanlaitossa Sinikka toteaa olevansa parhaimmillaan perheen arjen muonittajana. Lihapullat tekevät aina kauppansa! Lisäksi hän hemmottelee perhettään ajoittain karjalaisella perunakukolla, jossa muhii possun niskaa tai kylkeä.

Lue kirjoittajan muita blogeja