Somessa pinnalla: Joulun trendiherkut

16.12.2016
Ruoan näköalat

Foragingia, flexitarismia, porkkalaa…

Joulun 2016 ruokapöydän trendisanat voivat aiheuttaa juhlaväessä kysymyksiä. Englanninkieliset lainasanat hämmentävät, eikä tutulla ”Porkkalallakaan” ei tarkoiteta Neuvostoliiton Suomelta aikanaan pakkovuokraamaa Porkkalan aluetta, vaan porkkanasta tehtyä kylmäsavulohta.

Tästä huolimatta kaikki nämä sanat ja termit tekevät tuloaan kotimaisiin keittiöihin – perinteiden rinnalle.

1. Itse kerätty on parempaa

Termi ”Foraging ” eli luonnosta itse kerätyn ruuan hyödyntäminen on MarthaStewart-sivuston mukaan yksi joulun suosikkitrendeistä. Ajan tasalla oleva kotikokki käyttää siis pakkaseen varastoimiaan marjoja ja sieniä hyväkseen jouluruokien teossa. Tämänhän me suomalaiset osaamme!

2. ”Kalaa”, joka ei ole kalaa

Yksi joulun suosikkiherkuista on perinteisesti kylmäsavulohi. Niin se on myös vuonna 2016, mutta tällä kertaa se on tehty porkkanasta.

Youtuben PS Olen vegaani -kanavan Paju Purovuon ja Minni Väärän kylmäsavulohiresepti on noussut niin suureksi hitiksi, että ”porkkalaan” tarvittava savuaromi on loppunut monesta paikasta.

Vegaanisen kylmäsavulohen pääraaka-aine on porkkana, jonka saa sekä rakenteeltaan että maultaan muistuttamaan yllättävän paljon ehtaa kylmäsavulohta.

3. Kasvisten käyttö lisääntyy myös joulupöydässä?

Kasvisruoka kiinnostaa kuluttajia yhä enemmän. 

Kokkiolympialaisissa kultaa voittanut keittiömestari Mika Pesonen kertoi Me Naisille, että ”kasvisten käyttö on jo nyt lisääntynyt ja tulee lisääntymään – ei niinkään kasvisruokavaliona, vaan flexitarismina. Siinä osa lihasta korvataan kasvisruualla tai liha syödään lisukkeena."

4. Kinkku pitää valtikkaa

Trendeistä huolimatta kinkun asema on horjumaton. Lihatiedotuksen tutkimuksen mukaan seitsemän kymmenestä kotitaloudesta hankkii tänäkin vuonna kotiinsa kinkun.

Myös Pesonen tietää, että perinne- ja lohturuuat muodostavat yhden vuoden 2017 trendeistä – tarkoitti se sitten herkuttelua tai perinteiseen tapaan valmistettua ruokaa.

 
Uusia ruokatrendejä tulee ja menee, mutta joulukinkun asema ei horju: se on takuuvarma valinta juhlapöytään

Teksti: Timo Riihentupa

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Jaa