Minkälainen se hyvä esimies onkaan?

01.8.2016
Henkilöstö

Syksyllä Atrialla käynnistyvät Atrian Tapa Johtaa -koulutukset esimiehille. Olen käynyt yhdessä HR:n naisten, Kaija ja Jutan, kanssa kuulostelemassa ja kertomassa esimiesten palavereissa tulevasta koulutusohjelmasta. Noissa tilaisuuksissa olemme pohtineet, mitä se hyvä esimiestyö ja johtaminen oikein tarkoittaa. Mitä asioita pitää kehittää ja mitkä on jo hyvällä tolalla.

Minusta tuntuu, että meillä Atrialla esimiehet osaavat hommansa todella hyvin. Meillä ollaan hyvin kartalla siitä, mitä esimiehen tehtäviin kuuluu. Joku taisikin kiteyttää aika osuvasti, että hyvä esimies saa ihmiset lentoon. 

Keskusteluissa löysimme top 8 listan hyvän pomon ominaisuuksista:

  1. Tasapuolinen ja oikeudenmukainen: kaikille samanlainen.
  2. Johtaa esimerkillä: noudattaa omia oppejaan.
  3. Ei panttaa tietoa: avoin, kuunteleva ja kommunikoiva.
  4. Luotettava: pitää sanansa ja tekee niin kuin on sovittu.
  5. Ei hae syyllisiä: virheiden tekeminen on sallittua.
  6. Näkyvä ja näkymätön: osaa olla paikalla tarpeen sitä vaatiessa ja silloin taas pysyy näkymättömissä, kun työ sujuu hyvin.
  7. Auttaa ihmisiä onnistumaan työssään: ei nakkele kapuloita rattaisiin.
  8. Huolehtii ihmisten hyvinvoinnista: ei liikaa eikä liian vähän töitä.

Johtamisessa ja esimiestyössä muutoksen perusteleminen organisaatiolle on avainasemassa, kun lähdetään muuttamaan toimintakulttuuria. Miksi pitää muuttua? Muutos on helpompi perustella, jos yritys on kriisissä. Siinä tilanteessa yrityksen on pakko muuttua. Atria ei ole kriisissä. Mutta sitä suuremmalla syyllä meidän pitää olla valmiita muuttumaan, ettemme joutuisikaan kriisiin.

Mikäs se olikaan älykkyyden ja viisauden ero….(löytyi Googlesta): ”Älykkään ja viisaan ihmisen ero on siinä, että älykäs selviää tilanteista, joihin viisas ei joudu. Viisas ihminen ennakoi tilanteita ja ohjaa elämäänsä.”

Jaa

Kirjoittajan kuva
Kirjoittanut

Hanne Kortesoja

Hanne Kortesoja on Atrian viestintä- ja IR-johtaja. Hänestä on hienoa olla mukana Atrialaisten huippuammattilaisten joukossa. Hannea motivoi tunne siitä, että hän tekee tärkeää työtä ja voi omalla työpanoksellaan kehittää Atriaa paremmaksi. Erityisen hyvä Hanne on siinä, että hän osaa hakea tietoa ja malleja uuden oppimiseen. Mutta yhdestä asiasta hän ei ole kovin innostunut: ruoanlaitosta. Se nolottaa häntä hieman, koska Atria on ennen kaikkea ruokatalo. Ruoanlaiton sijaan Hanne rentoutuukin pyöräillen, juoksemalla tai hiihtämällä. Hänet löytää usein myös maatalonsa piha-askareista tai painikatsomosta omaa poikaa kannustamasta. Hannen elämän suola on onnelliset hetket arjen keskellä: perhe, ystävät ja yhdessä oleminen.

Lue kirjoittajan muita blogeja