Juvenes hankkii eettisesti

11.5.2016
Ravintolat Vastuullinen Ruoka

Tamperelaisten ylioppilaskuntien omistama Juvenes-Yhtiöt tarjoaa vastuullista ja reilua ruokaa. Kotimaisten raaka-aineiden osuus on noin 80 prosenttia kausivaihteluiden mukaan.

– Vastuullisuus kuuluu toimintaamme ohjaaviin arvoihin, ja omistajapohjamme velvoittaa meitä läpinäkyvyyteen kautta koko ketjun. Kuuntelemme vahvasti omistajiamme eli opiskelijoita, Juveneksen hankinnoista ja henkilöstöstä vastaava Controller Sirpa Lemmetty toteaa.

Juvenes-Yhtiöt kantaa kaikessa toiminnassaan ympäristövastuuta.

– Tutkimme ja mittaamme ympäristövaikutuksia, mittaamme muun muassa jätemääriä, Lemmetty jatkaa.

Kaikki yrityksen raaka-ainehankinnat pohjautuvat siihen, että yhteistyökumppaneita vaaditaan noudattamaan samoja ehtoja. Päätökset toimittajayhteistyöstä perustuvat kilpailutus- ja laadunvarmistustyöhön, jonka jälkeen valitaan luotettavat toimittajat kumppanuusperiaatteella.

– Kriteerit ovat aina tuoreus, turvallisuus, jäljitettävyys, eettisyys ja ympäristöystävällisyys. Edellytämme elintarviketeollisuudelta ja keskusliiketoimijoilta, että myös heidän alihankkijansa kunnioittavat eettisiä kasvatus- ja pyydystysmenetelmiä ja eläinten hyvää kohtelua, Lemmetty kertoo.

Korkea kotimaisuusaste

Juvenes on edelläkävijä myös Reilussa kaupassa.

– Olemme saaneet jo kymmenen vuotta sitten tunnustusta siitä, että meillä on Tampereen alueen laajin tuotevalikoima kahviloiden ja ravintoloiden valikoimassa. Reilun kaupan kahvia, teetä, sokeria, tuoremehua ja hedelmiä on kaikissa alueen ravintoloissamme, Lemmetty kertoo valinnoista, joita yritys on tehnyt sen ansiosta, että Tampere on Reilun kaupan kaupunki.

Juvenes-ketjun asiakkaille kotimaisuus on tärkeää. Asiakastutkimuksen mukaan raaka-aineiden kotimaisuus oli 63 prosentille vastaajista tärkeintä. Myös vastuullisuutta ja lähituotteita arvostaa 16–18 prosenttia vastaajista.

– Kuuntelemme koko ajan herkällä korvalla asiakkaitamme. Useimmiten kysymyksiä nousee kotimaisuudesta ja mahdollisuudesta käyttää lähituotteita, Lemmetty paljastaa.

Lemmetty kertoo, että kotimaisten raaka-aineiden osuus vaihtelee 80 prosentin molemmin puolin kausivaihtelusta riippuen. Luvussa ovat mukana liha, vihannekset, juurekset, viljatuotteet, maitotaloustuotteet, kananmunat ja juusto.

Juhlapalvelussa on eniten mahdollisuuksia käyttää lähituotettuja raaka-aineita. Lemmetty ei malta olla kehaisematta, että Juveneksen juhlapalveluille on myönnetty ensimmäisenä Suomessa Chaîne de Rotisseur -kilvet.

Komiasti Etelä-Pohjanmaalla

Sirpa Lemmetty kertoo, että Juvenes-Yhtiöiden uusissa henkilöstöravintoloissa Seinäjoella otetaan huomioon paikalliset toiveet.

– Seinäjoella on hyvin vahva kotimaisuuden ja etenkin lähituotteiden arvostus. Käytämme tästä syystä mahdollisimman paljon raaka-aineita, jotka tulevat paikallisilta tuottajilta, Lemmetty toteaa.

Seinäjokisten Komia- ja Idea-ravintoloiden keittiöpäällikkö Jouni Lintula kertoo, että tuoreus on tärkeässä roolissa. Siihen sisältyy myös kotimaisuus ja paikallisuus. Seinäjoella arvostetaan erityisesti paikkakunnan omia tuotteita.

Ravintola Komia Jouni Lintula

– Atria on paikkakunnan oma ja tuotteet mielletään paikallisiksi. Atria on meille tärkeä yhteistyökumppani tulevaisuudessakin, Lintula toteaa.

Elokuussa 2015 aloittaneiden ravintoloiden ja juhlapalvelun päällikkö Lintula kertoo, että jo ensimmäisten toimintakuukausien aikana asiakkailta on opittu paikallisuudesta.

– Olemme lähteneet viemään Perhetila-ideaa, siinä olemme nimenomaan kuunnelleet asiakasta. Meille monet Atrian tilat ovat lähitiloja, ja on hienoa, että voimme nimetä pöytään lähituotteita, kuten tänään kauhavalaisen Yli-Huhtalan tilan broilerin, Lintula sanoo.

Etelä-Pohjanmaalla on paljon tuottajia, ja Atria on iso työnantaja, joten on selvää, että ihmiset suosivat lähialueen tuotteita. Keittiön hankinnoissa paikallisuus näkyy kautta linjan. Esimerkiksi perunanviljelijä Jaakko Hulkko toimittaa lähes päivittäin tuoreet perunat.

Kun on kyse juhlapalveluista, tilaisuudet räätälöidään asiakkaiden toiveiden mukaan. Juvenes hoitaa kaupungin juhlatilaisuudet Törnävän kartanossa, ja silloin paikalliset tuotteet ovat "aivan ehdottomia".

Keittiöpäällikkö asenteella

Kotimaisuuden keskeinen rooli toistuu Lintulan puheessa, ja hän uskoo sen kasvavan tulevaisuudessa.

– Keittiöpäällikkönä arvostan kotimaisia, tuoreita raaka-aineita. Mutta hyvän ruoan tekemiseen tarvitaan muutakin kuin hyvä raaka-aine. Pitää olla osaamista ja ammattitaitoa, Lintula sanoo.

Hyvien raaka-aineiden rinnalle nousee ammattiylpeys.

– Jos ei ole ylpeyttä, ei voi olla laadulla tehtyä tuotetta. Pitää olla ajatus ”miten tehdään” -asennetta! Atria toimittaa meille hyvät raaka-aineet, mutta pitää olla myös ammattiylpeyttä ja osaamista valmistaa ne aterioiksi niin juhlaan kuin arkeen, maku edellä, Lintula täsmentää.

_________________________________

Juvenes-Yhtiöt Oy

  • Juvenes-Yhtiöt Oy:n omistavat Tampereen yliopiston ylioppilaskunta (TAMY) ja Tampereen teknillisen yliopiston ylioppilaskunta (TTYY).
  • Juvenes-konsernissa työskentelee 140 henkilöä. Liikevaihto vuonna 2015 oli 17 miljoonaa euroa.
  • Liiketoimintaa ohjaavat hallinnointi- ja ohjausjärjestelmä (Corporate Governance Statement) sekä sertifioidut ympäristö- ja laatujärjestelmät (ISO9001 ja ISO14001).
  • Yhtiö tarjoaa ravintola- ja kahvilapalveluita, juhla-, kokous- ja saunapalveluita, kioskipalveluita Hämeessä ja Etelä-Pohjanmaalla sekä painoja julkaisupalveluita, joiden palveluverkosto kattaa koko maan.
  • Juveneksella on yli 20 henkilöstö- ja opiskelijaravintolaa sekä kahvilaa korkeakoulujen kampuksilla, ammattioppilaitoksissa, yritysten toimitiloissa sekä yrityskeskittymissä.
  • Juveneksen ravintoloissa tarjotaan vuosittain keskimäärin 1,4 miljoonaa ateriaa.
  • Juvenes avasi elokuussa 2015 Seinäjoella kaksi henkilöstöravintolaa, Komian ja Idean, sekä juhlapalvelun.

Juvenes-yhtiöiden hankintakriteerit

  • Hankintakriteerit ovat: tuoreus, turvallisuus, jäljitettävyys, eettisyys ja ympäristöystävällisyys. Samaa edellytetään kumppaneilta.
  • Hankintarenkaan etuja ovat maltillinen hintakehitys, korkea kotimaisuusaste ja toimitusvarmuus.
  • Seinäjoelle toimintaansa laajentanut Juvenes-Yhtiöt on omaksunut paikalliset arvot. Etelä-Pohjanmaalla on hyvin vahva kotimaisuuden ja lähituotteiden arvostus, ja niiden rooli hankinnoissa on iso.

Teksti: Mariaana Nelimarkka
Kuvat: Katja Lösönen ja Markku Pyymäki

Lue myös:
Opiskelijat haluavat vastuullisesti tehtyä ruokaa

Kuluttaja haluaa tietää, mistä ruoka tulee

Jaa