Missäs ne loput lihat on?

09.6.2014
Liha Makkara Pakkaus

Meiltä kysytään usein, miksi me teemme lihavalmisteita, joissa on vain 40 prosenttia lihaa. Niin teemme, mutta teemme myös tuotteita, joiden lihapitoisuus on 10–99 prosenttia ja kaikkea siitä väliltä. Eli valikoimassamme on tuotteita ihan jokaiseen lihapitoisuuteen ja makuun.

Meillä on kaikilla omat mieltymyksemme grillimakkaran suhteen. Itse pidän enemmän tavallisista ruokamakkaroista kuin Atrian A-luokan makkaroista – toisten mielestä, mitä lihaisampi sen parempi. Kuinkahan monessa muussakin perheessä ostetaan retkinuotiolle kahdenlaista makkaraa?

Media ja osa kuluttajistakin arvottaa makkaraa sen lihapitoisuuden eikä maun mukaan mukaan. Juhannuksen kestojuttuna ilmestyy iltapäivälehdissä ja erilaisilla kuluttajatietosivuilla kesän makkaravertailu, jossa suurimpana laadun mittarina on lihapitoisuus. Eikös se miellyttävä suutuntuma ja maku ole se asia, joka ratkaisee laadun?

Jos verrataan Wilhelmiä vaikkapa Hiillokseen, testi kertoo vain sen, että toinen on lihaisan luokan ja toinen ruokamakkaraluokan makkaraa. Ei Ferraria ja Toyotaakaan verrata toisiinsa, ne rankataan paremmuusjärjestykseen ihan omissa sarjoissaan.

Lihavalmiste on eri asia kuin naturell filee. Lihavalmiste, kuten kinkkuleikkele, on valmistettu muistakin raaka-aineista kuin vain lihasta, jotta tuotteeseen saadaan suomalaisille leikkeleille tyypillinen maku ja mehevyys. Ilman muita raaka-aineita tuote olisi paistettua uunilihaa, joka murenee leikatessa. Lihan jälkeen tärkein raaka-aine on vesi ja seuraavaksi tärkein suola. Näiden lisäksi tuotteisiin lisätään sidontaa ja säilyvyyttä parantavia raaka- ja lisäaineita sekä tietenkin mausteita. Vesi on tärkeä, koska se estää tuotteen liiallisen kuivumisen kypsytyksen ja savustuksen aikana. Näissäkin kuluttajan makumieltymykset ratkaisevat sen, mihin pakettiin käsi käy.

Tiedättekö muuten, miten lihapitoisuus lasketaan? Se ei ole ihan yksinkertainen prosenttilasku, vaan lihasta vain osa lasketaan lihapitoisuuteen mukaan. Esimerkiksi, kun ostat kaupasta porsaan etuselkää revityn possun raaka-aineeksi, myydään se 100 pronttisena lihana. Mutta kun sama palanen käytetään makkaran raaka-aineeksi, lasketaan siitä vain osa lihaksi ja loput silavaksi.

Lomaa odotellessa!

Ps. Kaikissa Atrian lihavalmisteissa lihapitoisuus, kuten kaikki muutkin pakkausmerkinnät  on kerrottu selkeästi pakkauksen etuosassa.

Jaa