Laadukas ja turvallinen ketju hallussa – alusta loppuun

23.9.2014
Alkutuotanto Kotimaisuus & alkuperä Laatu

Tiesitkö, että osa Atriaa on myös oma rehuyhtiömme A-Rehu. A-Rehu valmistaa nauta-, sika- ja broilerirehuja Koskenkorvan ja Varkauden tehtailla. Lisäksi välitämme erilaisia elintarviketeollisuuden sivujakeita, kuten tärkkelys-etanoliprosessissa syntyvää ohravalkuaisrehua. Meijereiden sivutuotteena syntyvät herat ja huuhteet ovat erinomaista raaka-ainetta porsaiden ja vasikoiden rehuihin.

A-Rehu on rehualalla keskikokoinen toimija, mutta Atrian tuottajien keskuudessa markkinaosuutemme on vahva. Atrialaisista lihanauta- ja sikatiloista tuotteitamme käyttää 70–80 prosenttia, broileritiloista lähes kaikki. Teollisilla rehuilla tilojen itse tuottama kotoinen nurmirehu ja rehuvilja täydennetään eläinten monipuoliseksi rehustukseksi.

A-Rehu ostaa rehujen raaka-aineeksi paljon viljaa suomalaisilta viljatiloilta. Viime syksystä lähtien viljakauppaa on mainostettu sanoilla "Viisas vilja haluaa A-Rehulle, sillä se tietää pääsevänsä suomalaisten kotieläinten rehuksi". Mielestäni siinä kiteytyy kaikki se, mitä A-Rehu on – tärkeä osa suomalaista maito- ja lihaketjua.

Jokaisen viljaerän mukana A-Rehulle tulee viljelijän täyttämä viljapassi, jossa hän kertoo viljelytavoista ja varmistaa viljan olevan sopivaa rehukäyttöön. Kaikki raaka-aineet tarkistetaan ennen niiden käyttöönottoa, rehut lämpökäsitellään tehtailla ja tuotteista otetaan sekä valmistuseränäytteet että vastanäytteet jokaisesta tilalle toimitettavasta myyntierästä. Viljan ja muiden raaka-aineiden laatu voi vaihdella eräkohtaisesti, joten rehuarvoanalyysit tehdään kuukausittain, jotta varmistetaan valmiiden rehujen tasalaatuisuus. Lisäksi rehutehtaalla valvotaan rehujen mikrobiologista laatua ja mahdollisia raskasmetalleja, dioksiinia ja homemyrkkyjä.

Aikanaan A-Rehu perustettiin kehittämään uudenlaisia ruokintamenetelmiä ja luomaan kilpailua rehumarkkinoille. Tänä päivänä A-Rehu on paljon muutakin. Kun koko prosessi rehujen raaka-aineiden hankinnasta Atrian tuotekehitykseen, tuotantoon, markkinointiin ja myyntiin on samoissa käsissä, tiedämme todella, mitä lautasellamme oleva liha on aikanaan syönyt ja miten sitä on kasvatettu.

Kaikkia rehun raaka-aineita emme Suomesta saa. Silti ainakin minun mieltäni lämmittää tieto siitä, että pääosa suomalaisten tuotantoeläinten rehusta on kotimaista. Valitsen omalle lautaselleni aina suomalaista ja iloitsen siitä, että myös juomani maito ja syömäni liha on tuotettu kotimaisin voimin, suomalaisista raaka-aineista.

Jaa

Kirjoittajan kuva
Kirjoittanut

Hanna Holtinkoski

Hanna Holtinkoski työskenteli markkinointipäällikkönä Atrian viennissä.

Lue kirjoittajan muita blogeja