Katkeamaton kylmäketju pitää ruokamyrkytyksen loitolla
Suutarin lapsilla ei ole kenkiä, eikä laatupäällikön kotona kalibroida lämpömittareita tai tuijotella elintarvikkeiden viimeisiä käyttöpäiviä. Kotona perheeni siis elelee ruoan suhteen suhteellisen huolettomasti, koska emme kuulu niin sanotusti ”riskiryhmään”. Itse asiassa pieni vatsaflunssa voisi olla ihan kivakin näin bikinikelejä odotellessa. Lienee silti jotenkin iskostunut ammattitautina selkärankaan, että hyvä keittiöhygienia toteutuu automaattisesti, sen suuremmin ajattelematta, ja ruokaperäisiltä vatsataudeilta on meidän perheessä ainakin toistaiseksi vältytty.
Katkeamaton kylmäketju on yksi tärkeimmistä tekijöistä turvallisen ruoan tuottamisessa ja omavalvonnassa. Kylmäketju tarkoittaa nimensä mukaisesti sitä, että elintarvikkeen lämpötila pidetään riittävän alhaisena koko sen matkan ajan valmistuspaikasta myyntipaikan kautta kuluttajan jääkaappiin asti. Teollisuudessa laitokset itsessään ovat kuin suuria jääkaappeja. Sekä elintarvikkeiden että ympäröivän ilman lämpötilaa seurataan tarkasti eri valmistusvaiheissa, kuljetuksessa ja kauppojen tiloissa. Heikoin lenkki kylmäketjussa on yleensä elintarvikkeen matka kaupasta kotiin. Yksi kiva puoli viileässä kesäsäässä on se, että kylmäketjun katkeamisen riski ei ole niin suuri kuin helteellä.
Vaikka itselläni persous hyvälle ruoalle saa joskus toivomaan, että joku tautipöpö iskisi ja ruoka ei hetkeen maistuisi lainkaan, ovat ruokamyrkytykset silti ihan tosissaan vakava asia ja ovat pahimmillaan kohtalokkaita. Jo parin asteen lämpötilan nousu elintarvikkeessa tarkoittaa mikrobien kasvunopeuden eksponentiaalista kasvua. Nämä mikroskooppisen pienet kanssaeläjämme ovat ihastuneet siihen samaan ruokaan, mitä mekin syömme. Jos niille antaa suotuisat olosuhteet, kasvavat ne iloisesti ja samalla hajottavat ruokaa omaan käyttöönsä sekä tuottavat ruokaan oman aineenvaihduntansa tuotteita. Se puolestaan aiheuttaa aistittavat muutokset ruoan laadussa ja lopulta ruoan pilaantumisen syöntikelvottomaksi. Ruokamyrkytysmikrobit puolestaan ovat pilaajamikrobeja ovelampia siinä, ettei niitä ei aina maista.
Niin, kesällä erityisesti on oltava tarkkana, ettei elintarvikkeiden kylmäketju pääse katkeamaan, mikäli haluaa nauttia ruoastaan – ja olosta myös aterian jälkeen. Kun ostat kylmäsäilytettävää ruokaa kaupasta, on omalla vastuullasi säilyttää se edelleen mahdollisimman kylmänä. Voit esimerkiksi ottaa ostoksille mukaan kylmälaukun. Kotiin päästyäsi pura ostokset viipymättä ja laita kylmäsäilytystä vaativat elintarvikkeet jääkaappiin. Älä jätä niitä myöskään käytön yhteydessä pitkiksi ajoiksi huoneenlämpöön, vaan kypsennä sitä vaativat tuotteet asianmukaisesti ja jäähdytä mahdollisesti ylijäänyt ruoka nopeasti ja siirrä jääkaappiin.
Mökkiviikonloput kaukana kaupungin vilskeestä tarkoittavat meidän perheelle kaikessa askeettisuudessaan myös jääkaapittomuutta. Ruoka säilyy silti mukavasti ulkona kylmälaukussa, kun yöllä lämpömittarin lukemat painuvat lähelle nollaa – kiitos Suomen suven.