Joulu joka päivä

11.12.2014
Alkutuotanto Eläinten hyvinvointi Kotimaisuus & alkuperä

Ruokapöytien äärellä useampi kaveri syö kaikessa rauhassa. Juomaa riittää jokaiselle. ”Tuvassa” on lämmintä ja valoisaa. Juuri sopivasti, että joulun hengen tuntee. Käännyn vielä ovelta katsomaan, että kaikki on hyvin ennen kuin toivotan linnuillemme hyvää joulua.

Broilereilla on joulu joka päivä. Käy oikeastaan vähän kateeksi lintuja. Ne jäävät paitsi ihmisten joulusta. Siitä hössötyksestä, jota jokaisessa kodissa näin joulun alla ilmenee. Ei tarvitse lintujen siivota jokaista komeroa ja piisin päällystä. Eikä tarvitse miettiä mitä lahjoja Pukki tuo, saatikka niitä ostella tai kääriä paketteihin. Linnut saa vain loikoilla kuivalla turvepehkulla, syödä ja juoda lämpimässä. Välillä kylpeä pehkussa ja ”kukkoilla” kaverin kanssa. Kuulostaa juhlalta.

Atrian perhetiloilla broilerit saavat saman huomion oli sitten arki tai juhla. Niin myös meillä Latva-Kiviniemen tilalla. Kaikesta muusta kiireestä huolimatta. Kun lintujen hyvinvointi on etusijalla, ei hössötys saa siirtyä tuotantoon. Täytyy tarkkailla, huomioida, pitää linnuista hyvää huolta vaikka juhlatunnelma ihmisillä on korkeimmillaan.

Kinkku on se joulupöydän kunkku, näin broileritilallakin. Pienen maistiaisen omasta tuotteestammekin saamme savustetun kokonaisen broilerin muodossa. Se sulaa suussa muiden alkuruokien kanssa. Kinkkuna on toki Atrian Juhlakinkku, eikä sitä voita mikään.

Joulu on myös kiitoksen aikaa. Yhteistyökumppaneita, naapureita ja ystäviä muistetaan joka joulu. Korttia lihaisa paketti ei tarvitse, kun siinä lukee Latva-Kiviniemen tila, Jalasjärvi. Saaja tietää mistä se tulee ja kuka linnut on kasvattanut.

Latva-Kiviniemen perhetila haluaa toivottaa hyvät joulut erään possun sanoin: ”Syökää kanaa!”

Jaa

Kirjoittajan kuva
Kirjoittanut

Juha Kiviniemi

Juha Kiviniemi on ammatiltaan broileryrittäjä ja maanviljelijä. Hän kokee, että atrialaisuudessa korostuu erityinen yhteenkuuluvuus – sekä onnistumiset että haasteet ovat yhteisiä. Juha on erittäin ylpeä saadessaan kuulua Atrian Perhetilallisiin. Vapaa-ajallaan hän harrastaa monipuolisesti muun muassa liikuntaa: lentopalloa ja padelia, talvella hiihtämistä. Juhlahetkeen Juha kokkailee alkuun leivitettyä valkohomejuustoa pannulla pariloituna mustaviinimarjahillon kera, pääruuaksi konjakissa liekitettyä sisäfilettä, sipulia, kasviksia ja salaattia. Jälkiruuaksi oman puutarhan luumuruukkua. Juha tulee hyvälle mielelle antamisen ilosta ja onnistumisista omassa työssään.

Lue kirjoittajan muita blogeja