Jäljitettävyys paljastaa hyvässä huomassa kasvaneen broilerin

25.6.2014
Alkutuotanto Kotimaisuus & alkuperä

Vieläkin sykähdyttää nähdä oma nimi pakkauksessa, vaikka se on seisonut Atrian Perhetilan broilereiden paketeissa jo parin vuoden ajan. Siinä ne nyt lepäävät: omalla hellällä hoivalla ja huolella Raamatussa kasvatetut broilerit siistissä rivissä, kuluttajan kättä odottaen.

Joka kerta, kun broilerit lähtevät tilaltani löydän myös itseni parin päivän päästä etsivin katsein bongaamassa omia tuotteitani kaupan tiskiltä.

Olen aina ollut ylpeä työstäni: broilerituottaja, 36 vee, Lapuan Hellanmaasta Raamatunkylästä. Oman nimen laittaminen tuotteisiin on kuin omalla nimellä kirjoittaisi yleisönosastolla – on pystyttävä seisomaan omien sanojensa ja tässä tapauksessa tuotteidensa takana.

Jäljitettävyys palvelee kuluttajaa antamalla heille sitä kauan kaivattua tietoa tuotteiden alkuperästä. Se toivon mukaan vahvistaa ostopäätöstä ja antaa tietoutta siitä kuinka ja kuka on eläimet kasvattanut. Tuottajalle jäljitettävyyden herättämä kiinnostus tuotteen alkuperää kohtaan – ja sitä kautta saatu kiitos avoimuudesta – tuntuu kieltämättä hyvältä.

Kotieläintalouden ja varsinkaan broilerituotannon ei tarvitse olla mitään salatiedettä. Siitä voidaan ja pitääkin puhua. Itse omalla tilallani pyrin tekemään asiat niin hyvin kuin mahdollista: ammattitaidolla ja täydestä sydämestä.

On oltava niin varma omien eläimiensä hyvinvoinnista, että voi paikallisessa marketissa auttaa rouvashenkilöä ostopäätöksen teossa neuvomalla häntä luottamaan oman tilani tuotteisiin.

Jaa

Kirjoittajan kuva
Kirjoittanut

Suvi Rantala

Suvi Rantala on ammatiltaan broilerintuottaja ja maatalousyrittäjä. Hän on ylpeä pohjalaisuudestaan, ja kokee myös atrialaisuuden edustavan pohjimmiltaan juuri pohjalaisia arvoja: sitä että tehdään kaikki aidosti, sisulla ja täydestä sydämestä. Suvi selviää Suomen pitkistä, synkistä talvikuukausista ajattelemalla hetkiä omassa kesäkeittiössä, missä valmistuu niin aamiainen, lounas, illallinen kuin yöllinen huikopalakin. Tuottajien asiaa aktiivisesti ajavan naisen saavatkin iloiselle mielelle juuri kesä, ystävät, skumppa ja grilli. Vaikka broilerintuotannossa ei Suvin mukaan ole eroa arjella ja pyhällä, niin perheessä vuoden jokaista viikonloppua juhlistetaan kolmen ruokalajin illallisella. Ruoanlaittoa rakastavan Suvin ehdoton ruokabravuuri ovat grillatut, savuiset vaahterasiirappi-ribsit.

Lue kirjoittajan muita blogeja