Lihapullat, paahdetut juurekset ja kermakastike

Työaika 2 t Kokonaisaika 3 t
4 annosta

Lihapullat maistuvat aina. Edellisen aterian lihan tähdepaloista itse valmistettu lihaliemi ja kokonaisena kypsennetyt juurekset täydentävät herkullisen annoksen.

Juuresten paras maku ja myös ravintoarvo on kuoressa, joten juurekset kannattaa kypsentää kuorineen.

Raaka-aineet

Kastike:

2 kpl porkkanaa

5 cm pala purjosipulia

1 kpl sipuli

2 kpl valkosipulinkynttä

2 rkl öljyä

200 g lihan tähdepaloja ja kalvoja

2 tl suolaa

3 dl vettä

1 tl kokonaisia mustapippureita

2 dl kermaa

(1 tl maizenaa)

Lihapullien mausterub:

1 tl paprikajauhetta

1 tl mustapippuria

1 tl valkosipulijauhetta

1 tl chilirouhetta

1 tl kuivattua timjamia

1 tl suolaa

Lihapullat:

1 pkt Atria Nauta Jauheliha 17% 700g

1/2 dl öljyä

Juurekset:

1 kpl porkkananippu

1 kpl kevät-/kesäsipulinippu

4 kpl hunajanaurista

4 kpl punajuurta

500 g maa-atisokkaa

2 rkl öljyä

2 kpl valkosipulinkynttä

muutama oksa timjamia

1 tl suolaa

Valmistusohje

  1. Aloita aterian valmistus kastikkeesta. Pese porkkana ja purjo, kuori sipuli ja valkosipuli. Pilko kasvikset muutamaan osaan. Kuumenna öljy kattilassa, lisää joukkoon kasvikset ja lihan tähdepalat. Mausta suolalla ja ruskista välillä sekoittaen. Lisää vesi ja mustapippurit kuumenna seos hitaasti kiehumispisteeseen. Kuori liemen pinnalle muodostunut vaahto pois. Anna liemen hautua miedolla lämmöllä noin puoleen kokonaismäärästä. Siivilöi valmis liemi ja lisää kerma. Hauduta kastiketta vielä hetki ja suurusta tarvittaessa maizenalla.
  2. Sekoita mausterubin aineet pienessä kulhossa. Avaa jauhelihapakkaus ja lisää mausterub jauhelihan pintaan. Vältä turhaa tiskiä ja muotoile lihapullat käsin suoraan pakkauksesta. Paista lihapullat paistinpannussa öljyssä keskilämmöllä kypsiksi.
  3. Pese kasvikset huolellisesti juuresharjalla, naatit voi halutessaan jättää kasviksiin. Laita kasvikset uunivuokaan, lisää öljy, valkosipuli, timjami ja mausta suolalla. Kypsennä 160-asteisessa uunissa kasvisten koosta riippuen 20–30 minuuttia. Kasvikset saavat jäädä hieman napakoiksi.